Типові металоконструкції: їх різновиди та сфера застосування

Типові металоконструкції є дуже широким переліком уніфікованих виробів, які виробляються на металургійних підприємствах. Стандартизація розмірів цих металоконструкцій дозволяє використовувати їх для ремонтних і будівельних робіт у багатьох сферах і галузях народного господарства.

Відносяться до типових металоконструкцій балки, ферми, вежі, ангари, кранові естакади, опори трубопроводів, транспортні галереї та багато іншого.

У цивільному, промисловому будівництві широко використовуються ферми як несучий елемент покрівлі. Крім того, вони використовуються при будівництві радіо- та телевеж, мостів, баштових кранів. Форма ферми може мати різні контури і залежить від кількості та виду навантажень. У свою чергу, ферми бувають просторовими та плоскими (всі елементи розташовані в одній площині). При виготовленні ферм дотримується ГОСТ 207579-88, а виробництво відбувається відповідно до типових серій ПК-01-133, 1.263.2-4 та ін.

Один із різновидів мостових кранів – кран-балки, які знаходять застосування у пов’язаних з навантаженням та транспортуванням галузях, під навісами, а також у цехах. Кран-балка виготовляється відповідно до ГОСТ 22045-89, при цьому є типовою металоконструкцією, яка складається з несучої балки, з’єднаної з парою кінцевих балок.

Вільні вежі – ще один вид типових металоконструкцій – використовуються для встановлення теле-радіо обладнання. Проектування та виробництво металоконструкцій провадиться за ГОСТ 23-118-99, а стандартні розміри знаходяться в межах 40-70 метрів. При монтажі металоконструкцій елементи каркасу збираються за допомогою фланцевих, болтових чи зварних з’єднань.

Виробництвом типових металоконструкцій займаються спеціалізовані заводи, які пройшли відповідну сертифікацію та атестацію.