Магній та його сплави

Технологія ударного пресування магнію та його сплавів дещо відрізняється від технології для інших металів та сплавів. Оскільки структура магнію така, що його не можна обробляти в холодну, необхідний нагрівання заготовок.

Для ударного пресування температура нагріву заготовок знаходиться в межах 230-370 ° С. Раніше описуваним методом обробляли деталі простої форми з нелегованого магнію.

Хоча в результаті нагрівання відбувається деяке розміцнення, механічних властивостей сплавів при кімнатній температурі дають уявлення про їхню міцність і твердість.

Сплави розташовані в порядку зростання твердості, і потрібні тиску пресування також зростають з підвищенням твердості.

Примітно, що в результаті нагрівання заготовок діапазон потрібних для цих сплавів тисків пресування нижче, ніж можна було б очікувати на підставі твердості кімнатної температури.

Слід нагадати, що в результаті ударного пресування механічні властивості алюмінієвих сплавів значно покращуються, оскільки операція здійснюється в холодну. Ударне пресування магнію знаходиться на межі між гарячою і холодною обробкою і, як результат цього, властивості міцності не завжди підвищуються.

На підставі обмеженої кількості наявних даних, можна бачити, що спостерігається деяке підвищення міцності сплаву AZ31B та зниження міцності сплаву ZK60A.

Промислові вироби

При пресуванні зі зворотним закінченням межа відношення довжини до діаметру 8:1, тоді як при пресуванні з прямим закінченням факторами, що обмежують, практично є допуск на виріб і розміри заготовки. У промислових масштабах обробляють деталі зі стінками завтовшки 0,15-6,35 мм, діаметром 25-160 мм. Допуски залежать від форми деталі, відношення довжини до діаметру та характеристик преса.

Нижче наведено типові допуски (у міліметрах) для магнієвих деталей, пресованих методом ударного пресування, що мають відношення довжини до діаметру 6:1. Застосування.

Можливості отримання деталей різної форми ударним пресуванням з магнієвих сплавів значно обмежені, ніж з алюмінієвих. Однак з магнію та його сплавів можна пресувати ряд деталей з ребрами або без них, з виступами і т. д. Поперечний переріз круглої, квадратної або прямокутної форми.

Деталі застосовують у піротехніці та в електроніці.

Цікавий виріб – трикутний кронштейн – одержують із відпресованого ударним пресуванням прямокутної склянки, що розрізається на дві частини. Раніше цю деталь виготовляли з листової заготовки, зварювали куточки, відпалювали та піддавали піскоструминній обробці.

Освоєно також промислове виробництво ударним пресуванням екрану, який застосовується в електроніці. Екран виготовляють із квадратної склянки зі сплаву AZ31B.

Раніше таку деталь отримували глибоким витягом за п’ять переходів.

Зараз її виготовляють за один перехід, після чого необхідне лише різання мірної деталі.