Робота із металом. Різання

Завдяки довговічності, надійності, універсальності та іншим корисним якостям металоконструкції з успіхом використовуються не тільки в промислових масштабах, а й користуються популярністю в побуті звичайної людини – в квартирі, на дачі, в гаражі та інших місцях. Перерахувати все, що можна зробити з металу, дуже важко, оскільки номенклатура виробів їхнього металу може вбирати в себе не одну сотню тисяч найменувань.

Однак за всієї своєї популярності працювати з металом треба вміти, новачкові в цій справі доведеться нелегко. При цьому важливим моментом обробки металу є його різання. Перед тим, як зварювати або з’єднувати болтами елементи металоконструкції, їх потрібно заготовити. Давайте розберемося, який метал та чим можна розрізати.

Почнемо з того, що сучасна промисловість випускає дуже широкий перелік електроінструментів для різних потреб, у тому числі і для роботи з металом. Але при цьому популярністю користуються і прості інструменти на кшталт ручних ножиць по металу. Вони використовуються для різання металу, товщина якого не перевищує 1 міліметра. Наприклад, при монтажі гіпсокартону ними дуже зручно різати металевий профіль.

А ось людям, які у своїй професійній діяльності часто стикаються з оцинкованими листами, для нарізки заготовок відмінно підійдуть електроножиці по металу. У цьому випадку використання електроінструменту знижує енерговитрати та збільшує продуктивність праці. Хоча електроножиці і прийнято вважати професійним інструментом, це не означає, що мати вдома такий інструмент є недоцільним. Багатьом умільцям такий апарат буде як ніколи доречним.

Зі збільшенням товщини металу, збільшуються і вимоги до інструменту. Великою популярністю користуються спеціальні кола, які встановлюються на кутові шліфувальні машинки (або болгарки, як кажуть у народі). Такий електроінструмент легко впорається з металом товщиною 10 міліметрів – це можуть бути сталеві куточки, металопрофіль, двотаврові балки, швелери та багато іншого.

Товстіший метал у домашніх умовах розрізати буде проблематично. Для металу середньої товщини можна застосовувати газову (кисневу) різання, а ось метал товщиною понад 50 міліметрів піддасться плазмовому різанню металу, яку, як правило, виробляють на серйозних підприємствах, що займаються виробництвом металоконструкцій. Хоч метал і не так простий в обробці, навчитися з ним працювати все ж таки можна. А якщо робити все правильно, то можна стати справжнім умільцем та спорудити не одну корисну металоконструкцію. Потрібно лише терпіння, старання та уважність.