Чавун з кулястим графітом

Чугун з кулястим графітом — це матеріал, який має відмінні експлуатаційні характеристики, має високу міцність і використовується в конструкційних цілях. При виробництві виливків до металу додають магній, які надає графіту не пластинчасту, а практично ідеальну кулясту форму. Тому чавун з кулястим графітом має більш високі показники якості, порівняно з сірим чавуном і може зрівнятися зі сталлю за деякими фізико-механічними показниками.

Виплавлення такого сплаву досить просте і найпоширенішим методом отримання цього чавуну є магнієвий процес. Сам процес є додаванням до розплаву металевого магнію магнієвих лігатур, які мають різні комплексні модифікатори, що містять магній.

Чугун з кулястим графітом має гарний набір фізико-механічних властивостей, але основною відмінністю є поєднання високої міцності та гарних ливарних властивостей. Такий чавун має високу пластичність, завдяки чому добре обробляється різанням, має достатню стійкість до змінних навантажень і має низьку чутливість до концентраторів напруги. Структура металевої основи може бути як феритною, так і перлітною. У феритній основі може бути до 20% включень перліту, а в перлітній – до 20% фериту.

Високоміцнийчавун з кулястим графітом має високі фізико-механічні показники, саме через кулясту форму графіту. Така форма графіту найменшою мірою послаблює перетин виливки і надає їй високої міцності та пластичності.

ГОСТ включає вісім марок чавуну. Літери ВЧ позначають назву чавуну – високоміцний чавун, наступні цифри вказують на мінімально допустиме значення межі міцності при розтягуванні в кгс/мм2.

Міцнісні та експлуатаційні характеристики матеріалу виливків з високоміцного чавуну можна змінювати в широкому діапазоні, не погіршуючи ливарних і технологічних показників.