Промислові вироби

На ударно-пресовані вироби з міді та мідних; сплавів немає опублікованих технічних умов. Фітнес відзначає, що відношення довжини до діаметру для виробів, отриманих методом зворотного пресування, становить 5 : 1, а максимальний ступінь деформації близько 95% для міді, 75% для латуні, що містить до 20% цинку, та 60% для мідного сплаву № 260 .Поля допусків для деталей невеликих розмірів такі: на товщину стінки ±0,075 мм, на діаметр ±0,075 мм. Висота мікрогребінців до 1,6 мк. При пресуванні з прямим закінченням можливе значно більше відношення довжини діаметру.
Мідні труби циліндричної чи конусної форми можна пресувати з днищем.

Труби довжиною 355,6 мм зовнішнім діаметром 4,7-9,5 мм та зі стінками товщиною 0,1 -1,0 мм пресують з обточених заготовок зі ступенем деформації до 94%. Застосування міді визначається її високою електропровідністю.

Деталі з міді та її сплавів, отримані ударним пресуванням, застосовують головним чином електротехніці.

Безкиснева мідь (№ 102) має більш високу пластичність, ніж мідь і мідні сплави інших марок, тому вона знаходить ширше застосування в електротехніці, включаючи шини випрямлячів, клеми тепло-нагрівачів, теплообмінники різної форми, чашки термостатів, одержувані пресуванням зі зворотним закінченням. З міді виготовляють також тонкостінні склянки прямокутної форми для кишенькових ліхтариків.

Технічно чисту мідь (№ ПЗ), сплав міді з телуром і безфосфорну мідь пресують оболонки малих розмірів різної форми.

Кремптоун, розглядаючи пресування із прямим закінченням патронних гільз невеликого розміру з латуні, вважає цей процес нерентабельним. Мідні сплави застосовують також виготовлення деталей, де критерієм застосування є швидше міцність, ніж електричні чи термічні властивості.

До таких деталей відносяться: клапан, відпресований з латуні методом ударного пресування за один перехід (раніше його отримували механічною обробкою); застосування ударного пресування дає економію металу 50%, причому швидкість виготовлення значно зростає; поршень для застосування у клапанах, що працюють в умовах високих тисків; пресують поршень із алюмінієвої бронзи, що містить 5% нікелю; деталь піддають термічній обробці для отримання високих властивостей міцності, що необхідно для якісної роботи клапана.

Пресування з прямим закінченням застосовують виготовлення плоских і рифлених труб з різних сплавів, включаючи мідно-нікелевий сплав з 10% нікелю.