Ливарний чавун – склад та властивості

Чугун ливарний — це сплав заліза з вуглецем і кремнієм, в якому також завжди присутні домішки марганцю, фосфору та сірки. Вуглець, що міститься в чавуні, знаходиться у вигляді графіту пластинчастої форми. Цей чавун на зламі має сірий колір завдяки змісту графіту в металі. Тому ливарний чавун також називається сірим чавуном. Цей сплав є основним, який використовується в машинобудуванні. Сірий чавун також називають ливарним через його відмінні ливарні властивості. Ливарний чавун має хорошу плинність, тому він чудово заповнює ливарні форми.

СТАНДАРТИ

Ливарний чавун виробляється в Україні згідно з ДСТУ 3132-95 «Чавун ливарний. Технiчнi умови» та ГОСТ 4832-95 «Чугун ливарний. Технічні умови».

ЛИВИЙ ЧУГУН — КЛАСИФІКАЦІЯ

Ливарний чавун поділяється на 2 види залежно від призначення:

Марки ливарного чавуну Л1, Л2, Л3, Л4, Л5, Л6 — для виготовлення виливків із сірого чавуну

Марки ливарного чавуну рафінованого магнієм ЛР1, ЛР2, ЛР3, ЛР4, ЛР5, ЛР6, ЛР6, для виготовлення виливків з високоміцного чавуну з шаро, чавуну.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЛИВАРНОГО чавуну

Якість виливків залежить від хімічного складу ливарного чавуну. Вміст вуглецю у вигляді графіту і карбіду дуже впливає на характеристики чавуну. Велика кількість графіту робить чавун м’яким, при вмісті більше 2,5% знижується міцність та в’язкість металу. Такий сплав не буде призначений для лиття.

Кремній витісняє вуглець із сполуки із залізом, утворюючи при цьому графіт. Високий вміст кремнію перешкоджає насиченню вуглецю. Марганець, який входить до складу ливарного чавуну також впливає на характеристику сплаву. Він підвищує твердість, але в той же час робить метал крихким, тому є шкідливою домішкою. Тим не менш, марганець захищає залізо та інші складові від окислення.

Фосфор, що міститься у складі ливарного чавуну, також має вплив на фізико-механічні властивості металу. Фосфор надає чавуну особливої ​​твердості, зменшуючи при цьому пружність і зайву в’язкість. Щоб чавун мав достатню міцність, вміст фосфору має бути не більше ніж 0,3%.

Сірка перешкоджає насиченню вуглецю, а також уповільнює виділення графіту. Вміст сірки у складі ливарного чавуну робить метал менш плавким. Якщо є високий вміст сірки, метал стає густим і відповідно погано заповнює форму. Тому сплави з високим вмістом сірки не застосовують для лиття тонкостінних виливків.