Мідь та її сплави

Найбільш очевидні переваги, що отримуються в результаті застосування ударного пресування для деталей з алюмінію і алюмінієвих сплавів. Однак цей процес застосовують для обробки та інших кольорових металів.

Незважаючи на те, що мідні труби отримують ударним пресуванням з прямим закінченням не менше 35 років, промислове виробництво мідних труб ударним пресуванням розвивається повільно. В результаті інтересу до цього процесу, що зріс за останні кілька років, була проведена експериментальна робота, яка показала можливість пресування зі зворотним закінченням сплавів міді.

Фітнес повідомляє, що і мідні сплави з високою провідністю, такі, як сплави міді зі сріблом і латуні, що містять до 20% цинку, можна легко пресувати ударним пресуванням зі зворотним закінченням.

Він зазначає, що для пресування сплавів міді, що містять 30-35% цинку, потрібні великі зусилля пресування, але такі сплави також можна обробляти методом, що описується. Ховард згоден з цими висновками і додає, що неможливе пресування латунів, що містять 40% цинку.

Інші автори повідомляють про можливість пресування берилієвої бронзи, міднонікелевого сплаву, що містить 10% нікелю, і сплаву, що містить срібло та 18% нікелю. Зазвичай вихідну заготовку піддають пресування відпалу.

Для пресування берилієвої бронзи необхідні приблизно в 2 рази більший тиск пресування, ніж для пресування стандартної міді при тих же ступенях деформації. Ударне пресування міді здійснюється в холодну; у процесі операції відбувається зміцнення матеріалу.

Літературні дані про зміну властивостей заготовок внаслідок ударного пресування дуже обмежені.

Міцні властивості міді і сплавів на її основі, отримані в результаті холодної деформації іншими методами. Ці дані можуть бути показником зміни властивостей, яких очікується в результаті ударного пресування.

Фукуї та його співробітники встановили характер зміни твердості гільз із днищем круглої форми з міді та сплаву № 270. Результати їх досліджень вказують, що твердість значно підвищується у тому випадку, коли заготівля піддається відпалу перед ударним пресуванням.

Твердість зростає трохи тільки в тому випадку, якщо вихідний матеріал знаходиться в стані після обробки.