Ремонт металоконструкцій технологічного обладнання

На заводських територіях в основному переважають металічні конструкції, які вимагають грамотної експлуатації, а також своєчасних ремонтних робіт. Ремонту підлягають як великі виробничі вузли (такі як цехи, ангари), так і допоміжні елементи (естакади, вишки).

Діагностувати необхідність проведення ремонтних робіт можна при виконанні зовнішнього огляду, в ході якого виявляються тріщини, погнутості та інші деформації. Як правило, після проведення огляду оформляється акт із фіксацією повного переліку необхідних ремонтних робіт.

Ремонт металоконструкцій передбачає не тільки відновлення робочого стану, а й надання первісної міцності, жорсткості та довговічності. Найпоширеніші дефекти металоконструкцій:

  • Надриви;
  • Вм’ятини;
  • Тріщини.

Ці та інші дефекти зазвичай усуваються за допомогою редагування технологічним інструментом, посиленням, зварюванням, але у разі неможливості відновлення початкових характеристик у такий спосіб необхідно проводити заміну елементів металоконструкцій на нові.

Також важливо, щоб при ремонті зношених, деформованих елементів металоконструкцій на поверхні оброблюваної деталі не залишалося глибоких вм’ятин, тріщин, вибоїн або інших пошкоджень. Якщо такі дефекти під час ремонтних робіт з’являються, то елемент конструкції підлягає відбраковуванню.

Зварювальні роботи потрібно вести таким чином, щоб виріб не втратив своєї несучої здатності, тому не можна примусово підганяти деталі один до одного стягуючим або ударним способом.

Замовляти нові елементи конструкції варто у надійних постачальників, бажано компанії, яка проектує металоконструкції, виробляє їх і здійснює монтаж. У такому разі якість ремонтних робіт на об’єкті буде на найвищому рівні.