Відомі споруди із металоконструкцій

Те, що метал є унікальним будівельним матеріалом, люди зрозуміли давно. Прикладом цього можуть бути споруди з металоконструкцій, які стоять понад століття і радують своїм зовнішнім виглядом мешканців та гостей різних міст світу. Сучасні будівельники ж сьогодні використовують металоконструкції для реалізації найсміливіших проектів. І пояснення тому знаходиться на поверхні: виробництво металоконструкцій та їх монтаж – досить простий процес, тоді як міцність такого каркаса, його довговічність і якість підтверджується багатьма наочними прикладами.

Ейфелева вежа.

Спорудження Гюстава Ейфеля було зведено 1889 року на честь столітнього ювілею Французької революції. Цікаво, що перші враження місцевої громадськості від незвичайної вежі були надто негативними. За початковим проектом, Ейфелева вежа мала простояти 20 років, після чого її планували демонтувати. Однак, популярність споруди перевищила всі очікування: натовпи туристів захоплювалися творінням інженерного генія, тому до наших днів це чудове диво архітектури тішить парижан та гостей міста.

Висота вежі дорівнює 324 метрам, її зведення відбувалося в максимально стислий термін завдяки використанню металоконструкцій. Будівельники використовували готові елементи конструкції, в яких заздалегідь просвердлювалися отвори для заклепок. Полегшував процес підняття балок те, що вони важили не більше 3 тонн. Успіх Ейфеля надихнув багатьох інших архітекторів, після чого у світі почали з’являтися подібні споруди. А Ейфелева вежа, як ми знаємо, стала справжнім символом Франції та її столиці – Парижа.

Сіднейський оперний театр.

Ця будівля набула популярності завдяки незвичайній формі даху. Реалізувати такий проект стало можливим завдяки застосуванню металоконструкцій. Дивлячись на дах оперного театру в Сіднеї розумієш, що будь-який проект, навіть найвитонченіший, можна реалізувати на практиці, і все завдяки гнучкості металу та його характеристикам міцності. На будівництво Сіднейського оперного театру пішло 14 років і 102 млн. доларів, але результат виявився вищим за будь-які очікування – споруда стала візитною карткою Австралії.

«Небесне дерево».

У 2012 році в Токіо (Японія) завершилося будівництво найвищої у світі телевежі, висота якої дорівнює 471 метр (висота шпиля – 634 метри). Як ви розумієте, побудована вона також із металоконструкцій. При цьому, за словами архітекторів, її конструкція спроектована таким чином, що вежа може компенсувати до 50% сили підземних поштовхів під час землетрусів.

«Бурдж-Халіфа».

Найвища будівля у світі, розташована в Дубаї (ОАЕ). Висота споруди – 828 метрів, спроектовано на основі каркасу з металоконструкцій. «Бурдж Халіфа» – це свого роду місто у місті, зі своїми газонами, парками та бульварами. Такий сміливий проект стало можливо реалізувати завдяки талановитим інженерам і застосуванню в будівництві металоконструкцій. Цікаво, що фундамент будівлі не закріплений у скельному ґрунті, як у випадку з нью-йоркськими хмарочосами, а виконаний із застосуванням близько 200 висячих паль.

«Донбас Арена».

Будівництво спортивних арен також не обходиться без використання металоконструкцій. Яскравим прикладом є домашня арена футбольного клубу «Шахтар» з Донецька (Україна). Фасад, дах, чаша стадіону – скрізь використовувалися металоконструкції. При цьому за класом комфортності та безпеки стадіон удостоївся п’яти зірок від УЄФА, першим отримавши подібну акредитацію на теренах Східної Європи.

Ці будівлі та багато інших є живим доказом того, що застосування металоконструкцій вже протягом не одного століття дозволяє реалізовувати найсміливіші ідеї архітекторів, не кажучи вже про простіші споруди, що повсюдно зустрічаються нам у повсякденному житті.