Металоконструкції у побуті. Арка в несучій стіні

Нерідко трапляються випадки, коли планування квартири чи будинку не влаштовує її мешканців та починається процес перепланування приміщень. При цьому досить часто виникає необхідність прорізання додаткових отворів у стінах. А що робити, якщо стіна, в якій потрібно зробити арку, є несучою?

Зіткнувшись із таким завданням відмовлятися від своїх задумів не варто. У цьому випадку на допомогу прийдуть металеві конструкції. Насамперед потрібно забезпечити належне посилення отвору по всьому периметру майбутньої арки, причому ще до того, як ви почнете її пробивати.

Як і при звичайному посиленні несучої стіни, тут потрібно використовувати швелера, куточки та двотаври. При цьому переважно використовувати швелера, які можуть у своїй внутрішній частині помістити всю товщину стіни. Закладаються вони в підготовлені прорізи: спочатку внизу і вгорі, потім встановлюються підпірки. Коли цю частину роботи буде зроблено, можна приступати до звільнення непотрібного бетону. Швелера, коли отвір вже готовий, додатково зміцнюють шпильками та арматурою, що монтується вздовж усієї стіни. Всі порожнечі після монтажу потрібно залити бетоном, а металеві конструкції погрунтувати.

Зазначимо, що стіни завтовшки понад півметра потрібно зміцнювати аналогічними конструкціями з двох сторін, а після пробивання отвору посилення додатково стягуються смугами, куточками або шпильками.

Однак варто зауважити, що будь-яких типових проектів для подібних конструкцій не існує, а оскільки стіни, що несуть, – це дуже важлива частина будівлі, то й робити роботи з ними потрібно дуже акуратно. Ми рекомендуємо звернутися до проектної організації, яка здійснить якісні розрахунки для необхідного посилення несучої конструкції. Це дозволить запобігти помилкам і не допустити обвалення стіни або навіть будівлі.