Як відрізнити чавун від сталі

Сталь та чавун – найпопулярніші види матеріалів для лиття, що використовуються в промисловості. Є кілька способів, як відрізнити чавун від сталі. Деякі способи можливі лише в промислових умовах за допомогою спеціалізованого обладнання, іншими можна скористатися і в домашніх умовах.

Звичайно ж найголовніша відмінність – це склад сплавів. Сталь – це сплав заліза (45%) з вуглецем (трохи більше 2%) і легуючими домішками (нікель, молібден та інших.). Сталь має високу міцність, пластичність та легкість обробки. Чавун також складається із заліза та вуглецю, при цьому частка вуглецю від 2% і більше. Також у чавуні можуть бути присутні легуючі добавки, такі як кремній, фосфор, марганець або інші компоненти.

ВІДЗНАКИ У ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИКАХ

Основні відмінності цих двох металів є такими:

  • Твердість стали вищою, ніж у чавуну.
  • Маса сталевих виливків менше, при цьому матеріал легше плавиться.
  • Певні види механічної обробки доступні тільки для сталевих заготовок (кування , зварювання), в той час як чавунні вироби виготовляються тільки за допомогою лиття. >

ЯК ВІДРІЗНИТИ чавун від стали візуально?

Коли ми говоримо про виливки або заготовки, на яких можна застосувати обробку без заподіяння шкоди готовому виробу, можна подивитися на візуальні відмінності сплавів. На зламі виробу з чавуну з’являється темно-сірий матовий відтінок, сталева поверхня світліша, має глянсову текстуру. Зовнішній вигляд залежить від вмісту вуглецевих компонентів, розрізнити їх можна на кшталт тріщин: на високовуглецевих сталевих поверхнях вони схожі на дефект у вигляді розколу, на виробі з низьковуглецевого сплаву заліза тріщини виглядають як розрив пластичного типу.

На питання, як можна відрізнити готові вироби за відтінком або текстурою, можна дати однозначну відповідь: предмети зі сталі світліші, практично завжди мають глянсовий відтінок, вироби з чавуну – темні та матові.

ЯК ВІДРІЗНИТИ чавун від стали іншими способами?

Відрізнити ці сплави можна також за допомогою таких способів:

  • Свердління. Можна використовувати насадку невеликого діаметру і висвердлити невеликий отвір на рівній ділянці заготовки. Якщо при свердлінні металу утворюється тонка стружка, сформована у кручену смужку довжиною більше використовуваного свердла, має кольори втечі по всій довжині і досить добре гнеться – виріб виготовлений зі сталі. Чавунний сплав менш пластичний, він практично не утворює в’юна, а стружка кришиться від найменшого механічного впливу: її легко розтерти до стану порошку, оскільки матеріал крихкіший;
  • Шліфування.  цього використовується кутошліфувальна машинка. Для впливу вибирають ділянку, на яку не впливають сили тертя, контакт з іншими металевими поверхнями або деталями, інакше після шліфування виріб може бути непридатним для подальшого використання. У процесі обробки потрібно стежити за кольором іскри та її формою. Якщо сплав чавунний, іскра буде короткою, зірочка матиме червоний тон, а якщо деталь зроблена зі сталі, іскор вилітає більше, вони мають збільшений розмір і довгасту форму. Самі іскри мають жовтий чи білий колір. Винятком є ​​сталеві сплави з підвищеним вмістом вуглецю, які також дають коротку багряну іскру з укороченим треком та малою зірочкою.

ВИЗНАЧУЄМО ПОХОДЖЕННЯ ПО ТИПУ ДЕТАЛІ

Якщо ви знаєте основні характеристики та властивості цих сплавів, ви можете використовувати ці знання для того, щоб відрізнити чавун від сталі. Дивлячись на будь-який металевий виріб, щоб визначити походження, скористайтеся знаннями про основні відмінні технологічні властивості. Чавун – це ливарний матеріал. З нього виготовляють простий посуд, масивні труби, корпуси верстатів, двигунів, великі об’єкти нескладної конфігурації. Зі сталі виготовляють деталі всіх розмірів і складності, так як для цього застосовуються кування, штампування, волочіння, прокатування та інші способи обробки металу тиском. Таким чином, якщо постає питання про походження арматури, сумнівів бути не може – це сталь. Якщо цікавить походження потужного казана – це чавун.