Переваги заводського виготовлення металоконструкцій

Іноді при зведенні будівель чи споруд застосування типових металоконструкцій виявляється неможливим, а виготовлення їх за місцем неможливе з низки причин. В умовах будмайданчика неможливо забезпечити точне припасування деталей, а для відповідальних конструкцій цей момент має досить важливе значення.

У цьому випадку найбільш доцільним є виготовлення металоконструкцій на замовлення в заводських умовах. Переваги заводського виготовлення розпочинаються ще на стадії різання металу. У польових умовах способи її обмежені та недосконалі – зазвичай це різання за допомогою болгарки, газового різака або зварювання, причому порівняно рівну кромку зрізу може забезпечити тільки болгарка, але використовувати її для різання металопрокату великого перерізу досить проблематично і, до того ж, небезпечно. У заводському цеху зовсім інші умови – тут можна розкроїти та порізати метал за допомогою лазера, гільйотини з програмним керуванням або за допомогою спеціального кутового пресу. Спрощений варіант гільйотинних ножиць використовується і на будмайданчиках, але застосовується така гільйотина тільки для рубання арматурних стрижнів.

Далі зварювання. Високу якість зварного шва в польових умовах отримати можна, але забезпечити точне підганяння деталей – навряд чи. Наприклад, розкоси ферм встановлюються під певним кутом і тільки в умовах заводу можна досягти того, щоб кожен розкіс був приварений точно під заданий кут. На заводі набагато більше можливостей виконати якісне покриття металоконструкції, наприклад нанести на неї цинкове покриття або порошкову фарбу, в польових умовах доступні зазвичай тільки кисть і валик, якими наноситься фарба по металу.

Іноді до заводського виготовлення вдаються за необхідністю, наприклад, на нафтопереробних заводах зварювання можливе лише у присутності пожежної бригади, а отримати на неї дозвіл досить клопіткий, так само клопітний надалі і визначитися з датою проведення робіт. Йдеться не про внутрішньозаводські роботи, а про ті випадки, коли, наприклад, питний водогін чи каналізаційний колектор проходить через територію заводу. Тут найпростіше замовити необхідну за розмірами конструкцію, доставити її на місце та встановити. У будь-якому випадку якість її буде набагато вищою за те, якою б вона була при виготовленні за місцем.